Tentoonstelling bunkers het verborgen verleden van Zandvoort

Bunkers, het verborgen verleden van Zandvoort

De tentoonstelling is van 8 maart t/m 30 juni te zien in Zandvoorts Museum.

In de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) heeft zich van alles afgespeeld in het duin. Oppervlakkig gezien is er 80 jaar later weinig meer van te zien. Waar lagen die duizenden bunkers en versperringen van Hitlers Atlantikwall? Hoe en waarom werden ze gebouwd? Het lijkt alsof men na 1945 met man en macht het verleden onder het zand heeft willen werken.

De tentoonstelling richt zich niet alleen op de bouw van de Atlantikwall, maar ook op de maatschappelijke gevolgen, zoals de ontruiming, de evacuatie, de sloop, de opruiming, en de wederopbouw in en direct na de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van de bunkers en de Atlantikwall wordt verteld aan de hand van vele historische foto’s en kaarten, 3D-animaties, maquettes en diverse objecten uit de collecties van particulieren, Bunker Museum IJmuiden en het Zandvoorts museum. De documentaire ‘Het verborgen van verleden van Zandvoort’ laat zien hoe Zandvoorters probeerden te overleven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Exposities
De fotografen Dik Bol, Walter Sans en Koen van der Lee verzorgen gerelateerde foto exposities.
Dik Bol maakte in de jaren ’70 luchtfoto’s van Zandvoort met behulp van een vlieger. Walter Sans brengt met ‘Böse Orte’ plekken in beeld die in de Tweede Wereldoorlog in het geheim werden gebouwd. Koen van der Lee laat foto’s zien van bunkers onder de grond

Datum

08 mrt 2024 - 30 jun 2024
Momenteel gaande

Tijd

11:00 - 17:00

Locatie

Zandvoorts Museum
Zandvoort, Swaluestraat 1
Opening Hour
11.00-17.00 uur (wo-zo)
Website
http://zandvoortsmuseum.nl