expositie ‘Wat is jouw verhaal?’ – een reflectie van Indische Nederlanders

De tentoonstelling ‘Wat is jouw verhaal?’ biedt een kijk op de diepere identiteit van Indische Nederlanders: een reis door cultuur, geschiedenis en zelfontdekking. De expositie is nog t/m 28 april te zien op zaterdagen en zondagen van 12.00 tot 17.00 uur in het Oude Raadhuis van Zandvoort, ingang Haltestraat.

In de tentoonstelling wordt de geschiedenis en identiteit van zes Indische Nederlanders (1e, 2e en 3e generatie) belicht aan de hand van kunstwerken die zij tijdens zes bijeenkomsten hebben gemaakt. De werken representeren niet alleen hun persoonlijke levensverhalen maar ook de collectieve ervaringen en uitdagingen van deze gemeenschap over de jaren heen.

Al meer dan 70 jaar wonen Indische Nederlanders in Nederland. Echter, voor velen blijft de oorsprong en ervaring van deze gemeenschap een mysterie. Generaties lang is er gezwegen over het Nederlands-Indische verleden. Deze stilte heeft bijgedragen aan een gebrek aan begrip en erkenning.

In ‘Wat is jouw verhaal?’ zijn de zes Indische Nederlanders (tussen de 52 tot 92 jaar) de uitdaging aangegaan om hun verhaal te vertellen met werken van eigen hand. Wie zijn ze en wat betekent het om Indische Nederlander te zijn in de hedendaagse samenleving. Marlene Bakker, Stan Hoestlandt, Mary Flick-Kraus, Nicole de Rooij-van Melle, Axel Tan Siang Tjoen en Josselien Verhoeve creëren via deze tentoonstelling een platform voor zelfreflectie en dialoog.

Over de tentoonstelling

‘Wat is jouw verhaal’ is een initiatief van Art De Zout in samenwerking met Nescio Haarlem. De expositie werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Beleef Zandvoort. De tentoonstelling heeft tot doel een platform te bieden voor het verkennen en erkennen van de Indische Nederlandse identiteit en het bevorderen van intercultureel begrip.

Tijdens de expo zijn ook kunstwerken van een aantal vaste exposanten van kunstcollectief De Zout (Lily van Rosmalen, José Sierkstra, Renée van der Hulst, Evelien Grosheide en Maud Ramaekers) en gast-exposant (Harry Tomesen) te zien; werken die ook een reflectie zijn op hun levensgeschiedenis.

Opening expositie

De expositie is gratis toegankelijk en is nog t/m 28 april te zien op 20, 21 26 en 28 april van 12.00 tot 17.00 uur in het Oude Raadhuis. De feestelijke opening van de expositie is op zaterdag 20 april om 15.00 uur. De opening wordt omlijst met een aantal persoonlijke verhalen en een traditionele Indonesische dans.

De Zout is de nieuwe art-hotspot in Zandvoort met een sociaal/maatschappelijke houding. De Zout laat zien dat kunst toegankelijk, zichtbaar en betaalbaar is voor iedereen, waar kunst, kunst mag zijn, een beleving, pretentie- en tijdloos! Het collectief zoekt graag de verbinding met de mensen en de gemeenschap in de buurt, bijvoorbeeld door projecten waarin mensen zelf participeren. De Zout zit tijdelijk in een pop-up-galerie in het Oude Raadhuis, ingang Haltestraat en is geopend op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Deel dit event

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanstaande evenementen van Beleef Zandvoort