Jan van der Ploeg

Jan van der Ploeg Van der Ploeg werkt met een georganiseerde en herkenbare grafische beeldtaal die hij gedurende zijn carrière zorgvuldig heeft geconstrueerd. Sinds 1997 werkt hij met een basisvorm die in veel van zijn schilderijen voorkomt en functioneert als een anker te midden van de eindeloze mogelijkheden van vorm variaties

Jan van der Ploeg


Locatie: Dolfirama groot Noord

Jan van der Ploeg (1959, Amsterdam) studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam en Croydon College of Art in Londen en doorliep een residentie aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 1990 ontving Jan van der Ploeg de Koninklijke Prijs voor Moderne Schilderkunst.

Van der Ploeg werkt met een georganiseerde en herkenbare grafische beeldtaal die hij gedurende zijn carrière zorgvuldig heeft geconstrueerd. Sinds 1997 werkt hij met een basisvorm die in veel van zijn schilderijen voorkomt en functioneert als een anker te midden van de eindeloze mogelijkheden van vorm variaties. Deze vorm, die hij metaforisch ‘grip’ betiteld heeft, is een rechthoek met afgeronde hoeken en is pas in zijn recente schilderijen enigszins licht van variatie voorzien. Een ander terugkerend element is het gebruik van patronen gecreëerd door herhaling van vorm. 

JanIsDeMan (1983) is een street-artist die al ruim 25 jaar muurkunst maakt. Eerst als jochie in het illegale circuit en de afgelopen 15 jaar als professioneel artiest.

Het is binnen dit soort methodieken en beperkingen dat Van der Ploeg uitblinkt; in beperking onthult de meester zichzelf. Van der Ploeg-schilderijen staan het dichtst bij zijn schetsproces dat het uitgangspunt is van al zijn kunstwerken. Een zorgvuldig proces van plannen en bouwen dat plaatsvindt voordat het schilderen begint. Een compositie maken is als schuiven met platte bouwstenen van grafische vormen en experimenteren met een oneindig palet van tinten en kleuren. Dit is de besloten speeltuin waarin van der Ploeg de ultieme vrijheid en plezier vindt om voortdurend verrassende en zeer goed uitgebalanceerde combinaties te creëren. 

Zijn werk is uitgebreid geëxposeerd in zowel solo- als groepstentoonstellingen in Europa, Noord-Amerika, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. Geselecteerde tentoonstellingen zijn onder meer: Hammer Museum, Los Angeles; MOMA PS1, New York; Kunsthaus Baselland, Bazel; Kunsthal Charlottenborg, Kopenhagen; Kunstverein Heilbronn, Heilbronn; Von Bartha, Bazel; Minus Space, New York; Sikkema Jenkins, New York; Wellington City Art Gallery, Wellington; Starkwhite, Auckland; Sumer, Auckland; Taubert Contemporary, Berlijn; Shane Campbell Gallery, Chicago; Cleveland Triennial for Contemporary Art, Cleveland; Sarah Cottier Gallery, Sydney; Hamish McKay Gallery, Wellington; National Gallery of Victoria, Melbourne; Galerie Les filles du calvaire, Brussel/Parijs; Kunsthal, Rotterdam; Dunedin Public Art Gallery, Dunedin; Mercedes-Benz Art Collection, Stuttgart; Ludwig Forum für Internationale Kunst, Aaken; Kunst-Station, Wolfsburg; Perth Institut of Contemporary Art, Perth; Museum für Neue Kunst/ZKM, Karlsruhe; Museum of Concrete Art, Ingolstadt; Kunstmuseum der Stadt Ulm, Ulm; CCA Andratx, Mallorca; Mies van der Rohe Haus, Berlijn; Escher in Het Paleis, Den Haag; Museum Villa Mondriaan, Winterswijk; Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam; Kunstmuseum, Den Haag en het Stedelijk Museum in Amsterdam In 1999 richtte Jan van der Ploeg PS-projectspace in Amsterdam op.

Deel dit event

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanstaande evenementen van Beleef Zandvoort