Kijkje achter de schermen bij… de Kinderkunstlijn

Hoe Zandvoortse scholieren al bijna 25 jaar kleur geven aan het dorp: de magie van de Kinderkunstlijn

Hun allereerste leerlingen zijn inmiddels ‘belegen’ dertigers en komen soms nu zelf hun kinderen naar het atelier brengen, of vertellen dat ze hun gemaakte kunstwerk nog altijd thuis hebben hangen. Al bijna 25 jaar zetten lokale kunstenaars Marianne Rebel (73) en Hilly Jansen (67) zich in om Zandvoortse leerlingen uit groep 7 en 8 de basisprincipes van kunst bij te brengen en hun creatieve talenten te ontwikkelen. Vlak na aanvang van een nieuw lesjaar vertellen de initiatiefnemers over hun drijfveren, uitdagingen en de impact van de Kinderkunstlijn op zowel de kinderen als het dorp.

Waarom is het belangrijk dat je op school over kunst leert? “Kunst verbindt, ongeacht je niveau of afkomst”, legt Marianne uit. “En kinderen leren tijdens de lessen ook iets over zichzelf”, vult Hilly aan. “Na de theorieles krijgen alle leerlingen een huiswerkopdracht mee om een schets te maken. Maar hun idee komt lang niet altijd zo op het canvas als bedacht. Waar de één uiteindelijk toch tevreden is met het resultaat, is een ander teleurgesteld. Maar ook dát hoort bij het leerproces.”

Hun doel is om de kinderen tijdens het bedenken en maken van hun kunstwerk zo goed mogelijk te begeleiden en te adviseren, maar aan het einde van de rit komt het altijd op de maker of maakster neer. “Wat de kinderen ook creëren, het blijft uiteindelijk altijd hun eigen werk”, aldus Marianne.

Al 3.500 leerlingen creatief geïnspireerd

Wat ooit begon als het begeleiden van een mozaïekles op de Oranje Nassauschool, is uitgegroeid tot een allround kunstvak waar inmiddels alle Zandvoortse scholen aan deelnemen. Hoewel het in de beginjaren nog een strijd was om tijd vrij te maken voor de lessen in de roosters, is de Kinderkunstlijn van Rebel en Jansen inmiddels stevig verankerd in alle schema’s van groepen 7/8. Een snelle rekensom leert dat er inmiddels zo’n 3.500 kinderen, onder leiding van de kunstenaressen en hun team, een Kinderkunstlijn-kunstwerk hebben gemaakt en bovendien ook veel over kunst hebben geleerd. Het was de toenmalige wethouder Toonen die de stichting vroeg om naast praktijklessen ook aandacht te besteden aan de theorie en kunstgeschiedenis. “Daarvoor ben ik hem nog steeds dankbaar”, zegt Marianne. “Hierdoor heb ik ontdekt dat ‘kunstjuf’ het allerleukste beroep van de wereld is.”

Kleurrijke kinderkunst in openbare ruimte

Inwoners van Zandvoort krijgen regelmatig de kans om mee te genieten van de resultaten van de Kinderkunstlijn. Verschillende openbare bankjes, afvalbakken en zelfs hele hekwerken zijn door de kinderen van felle kleuren en schilderingen voorzien. Onlangs was er nog een gloednieuw hekwerk te bewonderen op de boulevard, dat prima van pas kwam toen de lokale KNRM-reddingboot ‘Annie Poulisse’ een tijdje buiten moest staan vanwege de verbouwing van het boothuis. Het kleurrijke hekwerk van de Kinderkunstlijn dat toen rondom de boot werd geplaatst, stond volledig in het teken van 200 jaar KNRM. En wie herinnert zich nog de beschilderde auto die een tijd lang op de rotonde bij het NH-hotel heeft gestaan? De beschilderde Audi werd naderhand helaas gesloopt door gebrek aan stallingsruimte.

Van mozaïekjes tot thema’s met impact

Elk jaar werkt de Kinderkunstlijn met een nieuw thema. In voorgaande jaren werden thema’s als vakantie in eigen dorp, duurzaamheid, Formule 1 en het Zandvoortse circuit behandeld, en afgelopen jaar stond zoals gezegd alles in het teken van 200 jaar KNRM. Deze onderwerpen komen vaak voort uit de landelijke of lokale actualiteit, of zelfs uit het jaarlijkse jeugddebat.

Laaggeletterdheid thema 2024/2025

Op 5 november is de nieuwe jaargang van start gegaan en staat het thema ‘laaggeletterdheid’ centraal, waarvoor in het voorjaar een expositie staat gepland in de bibliotheek.

Ook voor het jaar erop is het thema al bekend. Dan zullen de kinderen kunst gaan maken dat in het teken staat van ‘Zandvoort 200 jaar badplaats’. Of er daarna nog een editie van de Kinderkunstlijn volgt, is nog niet zeker…

Vrijwilligers en toekomstperspectief

Achter het jarenlange succes van het educatieprogramma schuilt, naast de twee kartrekkers, ook een groep vrijwilligers, onder wie Aaltje Vink, Emmerentia Stobbelaar en Rob Bossink. Ondanks de grote toewijding van deze groep, begint de belasting door de jaren heen voelbaar te worden. “We doen dit nu al ruim 24 jaar en het is echt heel veel werk”, vertelt Marianne. Ze heeft te kennen gegeven om nog twee, maximaal drie jaar met het initiatief door te willen gaan. “En zonder Marianne, geen Kinderkunstlijn”, zegt Hilly solidair, die dan ook haar ‘juffen-schilderschort’ aan de wilgen zal hangen.

‘Niet te onderschatten project’
Is er dan niemand te vinden die het stokje van de dames wil en kan overnemen? Er moeten toch wel enthousiastelingen in dit dorp wonen die deze unieke beleving voor de kinderen willen voortzetten, zich daarbij wel realiserend dat het veel meer is dan alleen wat verf en doeken klaarzetten? “De Kinderkunstlijn blijft een niet te onderschatten project, dat alleen met ongelooflijk veel passie en doorzettingsvermogen kan voortleven. Als je niet volhardend bent, lukt het niet”, sluit Hilly af, die hiervoor alle lof geeft aan haar collega-kunstjuf Marianne.

Deel dit event

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanstaande evenementen van Beleef Zandvoort