Stichting Beleef Zandvoort voortvarend van start

Sinds de lancering van de Stichting Beleef Zandvoort eind vorig jaar, is er al veel gebeurd op gebied van kunst, cultuur en verbinding. Veel van de huidige activiteiten vinden plaats in het tot voor kort leegstaande oude gedeelte van het raadhuis.

Na een flinke schoonmaak, opruimbeurt en het nodige schilderwerk was het ‘Oude Raadhuis’ klaar voor gebruik. De monumentale ruimte, waar voorheen de burgemeester en wethouders kantoor hielden maar wat sinds de ambtelijke fusie met Haarlem vrijwel het hele jaar leeg stond, worden nu allerlei culturele activiteiten ontplooid.

De coördinatie is in handen van Gillis Kok, Yanthe Otto en Hilly Jansen van de Stichting Beleef Zandvoort. Naast hun eigen drukke baan zorgen zij, op non-profit basis, voor de invulling van het gebouw. Er zijn duidelijke spelregels opgesteld voor het gebruik van de ruimtes, zodat alle tijdelijke gebruikers op de hoogte zijn van wat er wel en niet mogelijk is.

Wethouder is tevreden

Wethouder Gert-Jan Bluijs steunt de initiatieven van de nieuwe culturele stichting. “Anders zou het monumentale gebouw maar leeg staan en nu kunnen we cultureel Zandvoort concreet helpen. Je kunt het zien als uitvoering van de Cultuurvisie. Goed om te zien dat het werkt”, aldus de wethouder voor cultuur.

In de entree van het Oude Raadhuis hangen foto’s uit de bekende collectie van Bakels. Hier zijn enkele foto’s te zien uit het Zandvoort van vroeger. Maar ook informatie over diverse culturele (kinder) activiteiten.

Fred Rosenhart en Donna Corbani in het Oude Raadhuis

De Roze kunstlijn onder leiding van Fred Rosenhart en Donna Corbani hebben een mooie tentoonstelling gemaakt in drie ruimtes. Zij zijn er regelmatig te vinden in de weekenden, want de kunstenaars zorgen zelf voor de bezetting. Donna: “Het is heel leuk om in het historische pand te staan. Mensen vragen van alles over het gebouw, maar ook over het Oude Zandvoort. Ik heb informatie opgevraagd bij het museum om er goed over te kunnen vertellen. Daarnaast vind ik het natuurlijk fijn om het over mijn eigen werk te hebben. Wat een topplek zo samen met andere kunstenaars!”. Het Kunstenaars Collectief Zout uit Haarlem heeft de hele maand april een tentoonstelling ingericht in de voorste twee zalen.

Lokale media

Tijmen van de Jongerenredactie

ZFM, Zandvoort Inside en de jongerenredactie van Jongerenwerk Zandvoort o.l.v. Tijmen vergaderen regelmatig in het Oude Raadhuis. Het resultaat van de jongerenredactie is in de Zandvoortse Courant te lezen, waar de jongeren maandelijks een eigen pagina ter beschikking hebben. Jongerenwerk Zandvoort zal binnenkort ook starten met het project Street Art en hun ontwerpen exposeren in een van de ruimtes daar.

Podcast

Onlangs is ook de eerste podcast opgenomen in het Oude Raadhuis. In podcast De Drie Haringen vond onder leiding van ondernemersmanager Floor Thomasse een interessant gesprek plaats met wethouder Lars Carre, Marc Bibbe van Zandvoort Marketing en hotelondernemer Tom van der Veen over de Toeristische Visie. De podcast is te vinden op diverse platformen zoals Spotify en op www.dezandvoortpodcast.nl.

Komende maanden staan verschillende exposities op het programma. In mei komt de landelijk bekende, Zandvoortse fotografe Iris Planting met een indrukwekkende fototentoonstelling. Daarna volgen exposities van Pride at the Beach, Street Art en opnieuw collectief De Zout. Kortom, er zit weer volop ‘leven’ in het leegstaande rijksmonument.

Deel dit event

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanstaande evenementen van Beleef Zandvoort