Street Art Zandvoort mikt op nieuwe traditie

Komende zomer wordt Zandvoort ondergedompeld in de manifestatie Street Art Zandvoort. Zeven internationaal zeer gerespecteerde kunstenaars hebben hun medewerking toegezegd en de organisatie hoopt met het evenement een volwaardige opvolger van het Europees Kampioenschap Zandsculpturen te hebben gevonden.

Street Art is een verzamelnaam voor kunst die al dan niet legaal is aangebracht in de openbare ruimte, waarbij de straat als het ware zowel als atelier als expositieruimte functioneert. Traditionele graffiti is de bekendste en meest voorkomende vorm van street art, maar ook het ongevraagd plaatsen van sculpturen, de posters van Loesje, wild tuinieren, de beschildering van straatmeubilair, het aanpassen van verkeersborden en het plakken van stickers worden wel tot street art gerekend. Street art is inmiddels uitgegroeid tot een vertrouwd en geaccepteerd fenomeen en in veel wereldsteden zelfs tot belangrijke toeristische attracties. Bekende street art kunstenaars die vanuit de illegaliteit een sterrenstatus hebben bereikt, zijn Keith Haring en Banksy.

Transformatie

Half juni wordt gestart met de vervaardiging van de zeven kunstwerken en dat belooft een twee weken durende bezienswaardigheid op zichzelf. Het zwaartepunt van de manifestatie bevindt zich in de Entree Zandvoort, waar het voormalige Dolfirama een oogverblindende en spectaculaire transformatie zal ondergaan. Het kunstenaarsduo TelmoMiel (Telmo Pieper en Miel Krutzmann), duo ‘Pipsqueak was here’, Jan van der Ploeg en Mr.June (David Louf) zullen iedereen een muur van het leegstaande complex onder handen nemen. Verderop wordt de boulevard verrijkt met één of meer sculpturen van Street Art Frankey, de muur van de Kippentrap krijgt een make-over van Hugo Kaagman en de noordmuur van de brandweerkazerne Duinstraat/Hogeweg is gereserveerd voor JanIsDeMan.

Daarnaast komt er in het Zandvoorts Museum een expositie met het werk van bekende street art kunstenaars, waaronder Banksy en vermoedelijk ook Keith Haring en op de boulevard worden de bekende dubbelzijdige panelen voorzien van toepasselijke street art afbeeldingen. Omstreeks begin juli zal Street Art Zandvoort officieel worden geopend.

Organisatie

Street Art Zandvoort is een initiatief van Stichting Beleef Zandvoort en de bevriende ondernemers, kunstverzamelaars en street art-liefhebbers Steven Soeters en Theo Dorresteijn. Die partijen zijn verenigd in Werkgroep Street Art 2024 en verantwoordelijk voor de organisatie. Stichting Beleef Zandvoort met Gillis Kok, Hilly Jansen en Yanthe Otto speelt daarbij vooral een faciliterende en producerende rol, terwijl Soeters en Dorresteijn zich als curators vooral met de samenstelling en inhoud bemoeien. De organisatie wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van Gemeente Zandvoort, Ondernemers Innovatiefonds Zandvoort, Zandvoort Marketing, Paal69 en Holland Casino.

De organisatie heeft de ambitie om met Street Art Zandvoort een nieuwe traditie te ontwikkelen en ziet mogelijkheden om er een biënnale, oftewel tweejarig evenement van te maken. Met deze eerste editie hoopt men ook VvE’s, Pré Wonen en andere vastgoedeigenaren enthousiast te maken voor het ‘opleuken’ van de openbare ruimte door middel van street art, zodat bij volgende edities mogelijk kan worden samengewerkt om Zandvoort iets mooier te maken.

Piet Bom

Deel dit event

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanstaande evenementen van Beleef Zandvoort