Tentoonstelling over strandberoepen in Zandvoort

Ontelbaar veel mensen genieten allemaal van het strand en de zee in Zandvoort, maar vergeten soms dat achter de schermen hard werk schuil gaat. De nieuwe buitententoonstelling ‘De zee zit in mijn oog’ is een ode aan die harde werkers.

Op de boulevard De Favauge staan 15 buitenpanelen waarop gedurende het jaar meerdere dubbelzijdige foto-exposities worden getoond. Volgende week start een nieuwe buitenexpositie, met als thema oude strandberoepen in Zandvoort. Het Noord-Hollands Archief dook in de archieven en laat van 21 maart t/m 30 juni op de Boulevard de Favauge oude en nieuwe pareltjes uit de collectie zien.

Beroepen op het strand zijn van alle eeuwen. Sommige beroepen horen tot de verleden tijd, zoals vislopers, nettenboeters of badvrouwen, maar de reddingwerkers, vissers, strandwachten en kelners tref je nog volop aan op en rond het strand. De afdrukken van de oudste beelden in de tentoonstelling zijn van rond 1800 van onder meer visloper ‘Malle Kee’. De tekening van haar werd door Wybrand Hendriks gemaakt en was onlangs nog in Teylers Museum te zien.

Fotoarchief Bakels

Veel van de oude foto’s komen uit de collectie Bakels. De familie Bakels fotografeerde vanaf 1874 veelvuldig het dorp en haar inwoners. In deze expositie is nog niet eerder vertoond beeld uit de collectie te zien. Maar ook beeld uit de collectie van Fotopersbureau De Boer, de collectie Provinciale Atlas Noord-Holland en beelden uit de collectie van de gemeente Haarlem zijn te bewonderen. 

De tentoonstelling op de Boulevard de Favauge is op 21 maart feestelijk geopend door burgemeester David Moolenburgh en Willeke de Groot, directeur van het Noord-Hollands Archief.

Bekijk hier de documentaire over de totstandkoming van de expositie over strandberoepen, gemaakt door ZFM Zandvoort:


Reddingswerkers, Ca. 1910

Malle Kee, ca. 1800

Deel dit event

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanstaande evenementen van Beleef Zandvoort