Trio toont lef met nieuwe stichting voor cultuur

Nieuwe Stichting Beleef Zandvoort biedt platform voor cultureel Zandvoort

Op cultureel gebied heeft Zandvoort al veel te bieden. In de Zandvoortse cultuurvisie staan bovendien volop ambities om dat verder uit te breiden. Wat er nog miste was een platform om dit alles goed te begeleiden en dat is precies wat de initiatiefnemers van stichting Beleef Zandvoort willen bieden.

In de afgelopen jaren is de behoefte aan een cultuurplatform steeds duidelijker geworden. Sinds 2022 worden regelmatig Cultuurcafés georganiseerd. Daar worden verbindingen gelegd in het culturele veld. Bij de laatste bijeenkomst zijn er presentaties gedaan vanuit Jongerenwerk, de muziekschool New Wave, Classic Concerts, Buurtfeest Zandvoort Noord, Zandvoort Art en de Stichting Hart voor cultuureducatie op de scholen.

Drie doeners

De Stichting Beleef Zandvoort is opgericht door drie echte doeners en zeker geen onbekende gezichten in Zandvoort. Gillis Kok, een duizendpoot, werkt niet alleen voor de Zandvoortse Courant maar zit ook in allerlei vrijwilligers organisaties. Hij is regelmatig te vinden in de benedenetage van het oude raadhuis, een locatie die sinds kort door Beleef Zandvoort wordt beheerd. “Er moeten immers plannen worden gemaakt, de wensen en mogelijkheden van cultuur deelnemers worden in kaart gebracht en muren worden geschilderd. Zeker nu, in het prille begin, wordt er gewerkt aan praktische zaken zoals huisregels voor het (gratis) gebruik van het gebouw. Zodat we er allemaal vertrouwd en gastvrij mee om kunnen gaan”, aldus Hilly.

Yanthe Otto, lange tijd werkzaam voor het Zandvoorts Museum, zit ook in verschillende vrijwilligersorganisaties en is een echte doener. Zij is degene die veel aan websitebeheer en communicatie doet. Maar ook de bedrijfsvoering. Hilly: “Want er komt altijd veel meer bij kijken dan je denkt.”

Hilly Jansen stopt per augustus als directeur van het Zandvoorts Museum. “Maar ik vind de losse culturele projecten veel te leuk om te blijven doen.” Met haar netwerk, cultureel maar ook toeristisch economisch, kunnen stappen gemaakt worden. “Niet alleen maar praten maar ook graag resultaat en mensen helpen en blij maken”, zegt de grote creatieveling van het stel. Het is duidelijk waar deze drie mensen voor staan: helpen om cultureel Zandvoort een stapje verder te brengen.

Cultureel programma

Dit jaar wordt gestart met een aantal bestaande projecten zoals de buitenexposities op de boulevard, de Open Monumentendagen en de Cultuurcafés, maar er wordt dit jaar ook een volledig nieuw cultureel evenement georganiseerd: Street Art Zandvoort.

Daarnaast heeft de stichting de beschikking over het oude raadhuis, dat anders maar leegstaat. Onder de regie van Beleef Zandvoort worden de diverse ruimtes beschikbar gesteld voor kunstexposities, kleine theatervoorstellingen, workshops, podcastmakers en noem maar op. Hiervoor wordt samengewerkt met o.a. de Roze Kunstlijn o.l.v. Fred Rosenhart, ZFM, Pride at the Beach, Jongerenwerk en anderen. In de maand mei organiseert fotografe Iris Planting een foto expositie in de twee voorste zalen.

Er wordt meteen een oproep gedaan: zijn er nog mensen in Zandvoort die een tijdelijke tentoonstellingsruimte zoeken, laat het weten. De stichting staat open voor nieuwe culturele initiatieven.

Daarnaast heeft de stichting ook het beheer van een bovenruimte in de oude Brandweerkazerne in de Duinstraat. Dat is een atelier waar o.a. de Kinderkunstlijn in zit. Ook daar kunnen kunstenaars tijdelijk gebruik van maken.

Street Art Zandvoort

Het grootste project waar de Stichting Beleef Zandvoort momenteel druk mee is, heet Street Art Zandvoort. “Dat gaat echt een feest worden”, zegt Hilly. “Enkele muren zijn beschikbaar gesteld door de gemeente. Denk aan de keermuur bij de Passage. De zijkant van de oude Brandweerkazerne, de Dolfirama muur en de kippentrap. Een nieuw en puur cultureel statement in Zandvoort. Waar samengewerkt wordt met curatoren en kunstenaars van Nederlandse bekendheid en hoge kwaliteit. Een verrijking van de openbare ruimte. Dit evenement gaat voor de eerste keer plaatsvinden in juli van dit jaar.

Het eerste wapenfeit staat in maart op de agenda: de stichting begeleidt vanaf dit jaar de buitenexposities op de boulevard. Opening van de eerste serie is op 21 maart aanstaande met als thema: ‘Beroepen van Zandvoort door de ogen van het NH Archief’. Het wordt een schitterend overzicht van beschikbare beelden uit hun archief. Daarna volgen exposities van onder meer Street Art en 200 jaar KNRM.

Heb je vragen of ideeën, laat het ons weten via: info@beleefzandvoort.nl of telefoon: 06-1342 7671.

Deel dit event

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanstaande evenementen van Beleef Zandvoort